Historien om pizzan

Det är mycket svårt att säga var den första pizzan egentligen hade sitt ursprung. En del menar att den härstammar ända från det forna Egypten och den antika historien. Där finns det de som anser att den platta som åts med kryddade bullar var den första pizzan. Kanske är det också så, men andra talar naturligtvis om den romerska storhetstiden, och då vet alla att vi talar om Italien, vilket för oss också anses vara pizzans ursprungsland. Det var i alla fall här som den första pizzan som använde sig av ost som fyllning fick sin födelse.

Om vi vill gå tillbaka lite längre talade den romerska skalden Vergilius om en maträtt där det också ingick att du åt tallriken, vilket anses som att detta skulle ha varit en beskrivning av brödet som fylldes med sitt innehåll. Dock skulle det dröja ända till sjuttonhundratalet innan den fösta pizzan med tomater såg ljuset, Pizza_with_various_toppingssom faktiskt var en idé som kom från Amerika som ledde till att de 1889 även började toppa pizzorna med ost. En av de första pizzorna som fick ett namn som fortfarande lever kvar idag var den välkända pizzan Margherita. Detta av anledning att en napolitansk kock vid namn Raffaele Esposito ville hylla Drottning Margherita med pizza.

Denna pizza fick representera färgerna i den italienska flaggan och bestod av basilika, mozzarella och tomater. Det blev mycket populärt och efter detta har denna vegetariska typ av pizza fått bära drottningens namn. De första pizzorna som sedan föddes efter detta var oftast mycket enkla och bestod enbart av några få ingredienser. Detta är dock inte någonting som gör pizzan tråkig, utan genom att enbart bruka två eller tre olika fyllningar kommer smaken av varje del av pizzan mer till sin rätt. Idag är pizza en av de mest populära maträtter som finns världen över.