Hur pizzan kom till Sverige

Naturligtvis härstammar pizzan från Italien, där vi kan gå tillbaka så långt som till 1843 då Alexandre Dumas den äldre beskrev olika sorters pizzafyllningar. Så långt kan vi dock inte gå tillbaka när det gäller de pizzor som vi äter i Sverige. Den första gången som pizzan såg dagens ljus på en meny i Sverige var 1968, då Supreme_pizzaden presenterades på Restaurang Östergöks meny, och det skulle inte dröja länge innan den första svenska pizzerian öppnade. Den såg ljuset redan 1969, bara ett år efter att den första pizzan hade presenterats. Den entreprenör som såg till att pizzerian blev framgångsrik var Giuseppe Sperandio.

Hans pizzeria var placerad på Gustav Adolfs Torg i Stockholm och bar namnet Pizzeria Piazza Opera. Samma man var också den som presenterade pizzasalladen för första gången, vilken egentligen är en kroatisk sallad som har sina rötter i nordöstra Italien. Senare samma år öppnades ytterligare en pizzeria som fick namnet Pinos i Midsommarkransen. Denna pizzeria finns fortfarande kvar och är verksam med försäljning av pizzor varje dag. Om du verkligen vill uppleva historiens vingslag när du äter en pizza är detta förmodligen platsen som du ska landa på. Har denna pizzeria överlevt i så många år måste dessa pizzor vara goda, och hålla en mycket hög kvalitet.

När vi sedan går vidare i tideräkningen var dessa två pizzerior början på en stor etablering av många pizzerior över hela Sverige. Idag finns det i stort sett en pizzeria i varje stad, om inte flera. Detta gör att pizzan är en av de mest tillgängliga måltiderna i Sverige, vilket har både för- och nackdelar. Den är en god och visuellt vacker maträtt, men pizzan har fått ett rykte om sig att vara fet mat. Naturligtvis är det så, men om du äter en bit pizza tillsammans med en sallad kan faktiskt denna mat bli riktigt nyttig.