Pizza med guld

Alla restauranger vill givetvis dra till sig fler kunder och det gäller att vara påhittig i en bransch med många aktörer. Ett av de mer udda försöken är troligen idén att göra en pizza med guld och andra dyrbara ingredienser som gåslever.

Idén verkar rätt galen, men så har man gjort på pizzeria Industry Kitchen i New York. Tanken var att nå den allra högsta nivån av dekadens som var möjlig, berättar kocken Braulio Bunay. Han inspirerades av att det är ett välbeställt klientel i närområdet som har råd att betala dyra pengar för det de vill ha. Att valet föll just på en pizza var för att det skulle vara lättillgängligt. Pizzan kostar dock runt 18 000 SEK, så den är nog inte så lättillgänglig trots allt.

Vad är då så speciellt med denna pizza? Ingredienserna är verkligen “det bästa av det bästa” med stiltonost, gåslever, fransk tryffel, ett lager bladguld och även guldflingor, lite äkta kaviar och ätbara blommor. I själva degen finns bläckfiskbläck!

För att få möjlighet att smaka på denna speciella pizzapizza krävs att man gör en beställning minst 48 timmar innan, för att det ska vara möjligt för restaurangen att göra den.

Trots att målet var dekadens av högsta mått har det faktiskt funnits pizzor i världen som varit ännu dyrare än denna, bl.a. i Sverige, i Båstad då man 2007 ville försöka slå världsrekordet i dyr pizza. Denna variant innehöll bl.a. kobebiff och vit alfatryffel.

Den absolut dyraste pizzan måste dock vara den som kostar dryga 79 000 kr. Den är lagad av en kock i Miami och skapelsen kallas Louis XIII efter den franske 1600-talskungen. Det är ett namn som om något osar dekadens och lyx. Pizzan innehåller bl.a. ingredienser som tre olika sorters kaviar, hummer från Norge och rosa salt från Australien.