Vulkanpizza, nytt och fräckt!

Som alla vet finns det många olika sorters pizzor. De vanligaste är klassiker som t.ex. Bussola, Quattro Stagioni och en och annan inbakad variant. För några år sedan uppstod dock ett nytt fenomen, får man nog kalla det, då den s.k. Vulkanpizzan började spridas över Sverige. På bara några veckor hade flera pizzerior anammat idén och Vulkanpizzan finns nu på många orter.

PiteåDet hela tog sin början i Piteå, på pizzerian Nya Gul & Blå under 2015. Man ville testa något nytt och bakade en rejäl pizza med flera” hål” i, vilket resulterade i namnet Vulkanpizza. Vissa har kallat den för en monsterpizza och man blir troligen mycket mätt av denna pizza. Ingredienserna är skinka, oxfilé, pommes frites, bacon, vitlöksdressing och inte minst bearnaisesås. Låter det mäktigt?

Pizzan är lite svår att tillaga, säger en del av pizzabagarna som provat. Man gör först som vanligt en utplattad rund deg, men sedan skärs snitt i mitten som en stjärna, så att man får 6 flikar från mitten av degen. Därefter lägger man på ingredienserna nära ytterkanten av degen, som på en klocka, dvs man blandar inte ingredienserna utan räkor kan ligga på kl. 12, medan bacon ligger på kl. 15 osv. Man fyller ut med ingredienser runt om och sedan viker man in kanten lite grann mellan de olika grupperna av råvaror. Slutligen viker man upp de inre flikarna över maten. Detta bildar då som “kratrar” i pizzan. Sedan är det bara att grädda i ugnen precis som vanligt. Vid servering kan man ställa såser eller lägga grönsaker i hålet som uppstått i mitten.

Kreativiteten är stor och nu har vissa pizzerior även provat att baka nyttigare alternativ, som en vulkanpizza med frukt och grönt. Det finns till och med ett exempel på efterrättspizza där man fyllt håligheterna med godis som exempelvis choklad.